Іван Мазепа: зрадник чи герой

2017-03-24

Іван Мазепа: зрадник чи герой

«Я всю віддав би Україну,

Щоб пережить таку хвилину.

І знову ніжним пажем буть –

Отим щасливим паничем

Із ніжним серцем і мечем…»

Згідно плану виховної роботи, щодо національно патріотичного виховання та відзначення діяльності гетьмана Івана Мазепи в історії України, в Багатянській школі, 20 березня, учитель історії Лупу Анжела Петрівна разом із учнями 8-х класів підготували та провели урок-суд «Іван Мазепа: зрадник чи герой».

На протязі уроку учні ознайомились із сторінками життя І. Мазепи, аналізували його діяльність та вели жваву дискусію, щодо визначення його життєвого вибору.

Гетьман Іван Мазепа є чи не найвідомішим у світі українцем. Він – герой численних європейських хронік, творів незліченної кількості митців, серед яких Байрон, Пушкін, Гюго, Рилєєв та інші.

Разом з тим, попри помітну роль у європейської історії Мазепа залишається напрочуд суперечливою постаттю в українській історії.

Молоде, підростаюче покоління, нажаль, не вивчає своє минулє, не використовує здобутків, напрацювань, позитивний і негативний свого народу. Проблема вивчення діяльності Мазепи полягає в тому, щоб не просто його хвалити чи ганьбити, а обов’язково дослідити, розібрати, що гетьману вдалося зробити, а що ні, і чому саме, щоб не повторювати ці помилки у майбутньому.

Нащадкам і спадкоємцям героїчної козацької доби, треба знати, вивчати і враховувати на майбутнє, що Іван Мазепа заслуговує на повагу. Отже, коли в його житті настав момент істини – бути чи не бути Україні, Іван Мазепа на межі небуття зробив його.

Вчитель історії

А.П. Лупу

Кол-во просмотров: 546

Комментарии